Projekt przebudowy kostki z lat 60’. Jest to projekt, który pokazuje że architektura egzystuje w dwóch wymiarach – w tym podstawowym, dla jego mieszkańców / użytkowników oraz w tym globalnym, dla wszystkich ludzi odbierających obiekt w przestrzeni publicznej.

Inwestorzy to para młodych ludzi, żyjących aktywnie zawodowo i społecznie, chętnie korzystających z tego co oferuje miasto, natomiast pragnących by dom był dla nich azylem. Dlatego decyzja polegająca na adaptacji niewielkiego budynku jednorodzinnego stojącego na działce o powierzchni ok 700 m2 znajdującej się w centrum miasta nie była przypadkowa.

Naszą rolą oprócz dostosowania istniejącego obiektu do nowej funkcji było znalezienie sposobu na zagwarantowanie oczekiwanego wyizolowania od otoczenia zewnętrznego, jednocześnie umożliwiając korzystanie ze znajdującego się na tyłach ogrodu.

Do zastałej struktury dobudowane zostały zatem dodatkowe funkcje takie jak: garaż, pomieszczenie techniczne, kryty taras zewnętrzny, osłonięte wejście do garażu. Wszystkie te przyległości obleczone zostały jedną skórą. Skóra ta analogicznie do naszej ludzkiej, pełni więcej niż jedno zadanie. Posiadająca w swej strukturze ruchome elementy, dzięki którym oprócz funkcji scalającej pełni rolę ochronną, daje poczucie bezpieczeństwa mieszkańcom budynku. Ruchome elementy po pełnym otwarciu tworzą szczelną barierę widokową odgradzającą przestrzeń prywatną jaką jest ogród od przestrzeni publicznej jaką jest ulica czy sąsiednie budynki. Co więcej za ruchomą bramą możliwe jest schowanie dodatkowego samochodu.

Jako materiał, z uwagi na swoje walory wagowe wykorzystana została siatka cięto – ciągniona.

Mając jednak świadomość, że budynek nie jest samoistnym bytem , a jest ściśle związany z otoczeniem w którym się znajduje, zdecydowaliśmy się zastąpić fragmenty siatki cięto – ciągnionej siatką ogrodową, po której w przyszłości będzie mógł piąć się bluszcz. W ten sposób pomimo pełnienia funkcji wygradzającej obiekt pełni funkcję łączącą. Utrzymuje ciągłą relację z terenem, na którym został wzniesiony, a także obszarem, w który został wpisany. Przedpole pozostawione przed obiektem stwarza warunki do urządzenia zieleni ozdobnej będącej walorem także dla mijających posesję przechodniów.

Zespół: Piotr Banach, Filip Banach