Metryka projektu:

Powierzchnia handlowa

Poznań | 2019 | Klient - Przedsiębiorca

Pow. użytkowa lokalu: 135m2

 

 

TATERNIK Sklep Górski aktywował swoją najnowszą powierzchnię stacjonarnego sklepu sportowego – dział obuwniczy. Pięć okien witryny sklepowej od ul. Szkolnej  - najczęściej uczęszczanego pieszego szlaku w Poznaniu pomiędzy Starym Rynkiem a Starym Browarem prezentuje buty trekkingowe niskie, górskie i wysokogórskie w akcji.

 

Projekt wyposażenia sklepowego zakłada podzielenie jednoprzestrzennego wnętrza sali sprzedaży na mniejsze przestrzenie ułatwiając tym samym dostęp klientów do asortymentu. Typowe dla aranżacji wnętrz sklepów regały, gondole sklepowe i lady zastąpione zostały wysokimi ażurowymi przegrodami z wkomponowanymi w nie półkami na buty. Przegrody zorganizowane zostały wzdłuż, wijącej się przez środek sali sprzedaży, kamiennej ścieżki. Pełni ona rolę elementu do testowania obuwia w warunkach przypominających te na górskim szlaku. Miękka i dynamiczna struktura aranżacji sklepu odwołuje się do zmienności i form organicznych spotykanych w naturze.  Oświetlenie sklepowe swoim układem również podkreśla ekspresję aktywności górskiej i trekkingowej.

 

Pomimo, że sprzedawany asortyment wykorzystywać można w wielu outdoorowych okolicznościach, pod względem materiałowym wyposażenie i wystrój sklepu odwołuje się do środowiska górskiego nieodzownie związanego z tożsamością marki. Metalowe elementy mebli sklepowych wykończone zostały naturalną rdzą, ściany natomiast obłożone zostały naturalnym fornirem kamiennym – połączenie często spotykane na szlakach typu via ferrata.  Meble sklepowe służące do siedzenia i przymierzania butów wykończone zostały naturalnym fornirem dębowym oraz welurowymi tkaninami.